Przepis na Ciasto Piernik

Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto Piernik

  • cukier 1 kg
  • mąka 1 kg
  • >wrząca woda 1/4 L
  • masło 10 dag
  • jajka 4 szt.
  • soda oczyszczona 1 łyż.
  • >mleko kwaśne 1/2 L
  • sól
  • przyprawa do pierników 2 łyżki
  • miód 1/2 szkl.
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
    Czas przygotowania: 30 min.
    Czas pieczenia: 60 min.

     

    jak przyrządzić Ciasto Piernik ?

    Do połowy cukru dodać 1/4 litra wody, zagotować. Z drugiej połowy cukru sporządzić dość ciemny karmel; mieszając rozpuścić go ostrożnie, powoli wlewając syrop z cukru. Rozpuszczony karmel przestudzić. Stopić masło. Do mąki wlać rozpuszczony karmel, dodać jaja i zarobić ciasto wlewając śmietanę i stopione masło, dodać przyprawę do pierników i miód. Ciasto wyrabiać najmniej 1/2 godziny. Przy końcu ciasto polać sodą rozpuszczoną w kilku łyżkach przegotowanej, zimnej wody i ciasto dokładnie wyrobić z sodą. Wysmarować blaszki masłem, posypać mąką. Do blaszek wyłożyć ciasto (do połowy wysokości formy), wstawić do piekarnika (mniej nagrzanego niż na drożdżowe ciasto – 150-160 oc) i piec godzinę. Przykryć w porę papierem, bo ciasto na piernik szybko przypala się. Przed wyjęciem ciasto głęboko nakłuć patyczkiem, sprawdzić, czy wychodzi suchy. Piernik po wyjęciu pozostawić w formie, a gdy trochę przestygnie, ostrożnie wyłożyć. Krajać na drugi lub trzeci dzień. Piernik można po wierzchu polukrować (np. Lukrem czekoladowym).

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556