Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto Piernik
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 60 min.
jak przyrządzić Ciasto Piernik ?
Do połowy cukru dodać 1/4 litra wody, zagotować. Z drugiej połowy cukru sporządzić dość ciemny karmel; mieszając rozpuścić go ostrożnie, powoli wlewając syrop z cukru. Rozpuszczony karmel przestudzić. Stopić masło. Do mąki wlać rozpuszczony karmel, dodać jaja i zarobić ciasto wlewając śmietanę i stopione masło, dodać przyprawę do pierników i miód. Ciasto wyrabiać najmniej 1/2 godziny. Przy końcu ciasto polać sodą rozpuszczoną w kilku łyżkach przegotowanej, zimnej wody i ciasto dokładnie wyrobić z sodą. Wysmarować blaszki masłem, posypać mąką. Do blaszek wyłożyć ciasto (do połowy wysokości formy), wstawić do piekarnika (mniej nagrzanego niż na drożdżowe ciasto – 150-160 oc) i piec godzinę. Przykryć w porę papierem, bo ciasto na piernik szybko przypala się. Przed wyjęciem ciasto głęboko nakłuć patyczkiem, sprawdzić, czy wychodzi suchy. Piernik po wyjęciu pozostawić w formie, a gdy trochę przestygnie, ostrożnie wyłożyć. Krajać na drugi lub trzeci dzień. Piernik można po wierzchu polukrować (np. Lukrem czekoladowym).