Przepis na Ciasto rafaello

Ciasto rafaello

Ile porcji: 20

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 35min.
Czas przygotowania: 110 min.
Czas pieczenia: 45 min.

Jak przyrządzić Ciasto rafaello?

Do garnka dajemy: szklankę wody, wsypujemy 3/4 szklanki cukru i cukier waniliowy, zagotowujemy całość na syrop, zdejmujemy z ognia i studzimy.

Następnie wsypujemy mleko w proszku i 100 gram kokosu, mieszamy. Przekładamy do miski i ucieramy z kostką margaryny.

Białka jaj ubijamy w osobnym naczyniu, dodajemy cukier, żółtka i mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, mieszamy.

Wylewamy do prostokątnej blachy wysmarowanej tłuszczem.

Pieczemy w temp 180 ok. 45 minut. Wyciągamy z blachy i studzimy.

Biszkopt kroimy wzdłuż na pół.

Dolny placek smarujemy dżemem, połową masy, kładziemy drugi biszkopt, smarujemy dżemem, masą i sypiemy wiórkami kokosowymi.