Składniki potrzebne do przepisu: Ciasto rajskie mleczko cytrynowe
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
jak przyrządzić Ciasto rajskie mleczko cytrynowe ?
Zimne jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno z odrobiną soli, dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijać,następnie żółtka.
Pod koniec dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę o wymiarach 25×40 cm wysmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Piec biszkopt w 180 st C około 30 min.
Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać fiksy i cukier puder, chwilkę jeszcze ubijać.
Wystudzony biszkopt wyjąć zdjąć wierzchnią skórkę i włożyć z powrotem do blaszki.
Wylać ubitą śmietanę, wygładzić, na to ułożyć herbatki.
Śnieżkę ubić z zimnym mlekiem, dodać galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 3/4 szklanki wrzącej wody dokładnie wymieszać. (przestudzoną)
Wszystko wylać na herbatniki,odstawić do lodówki do zastygnięcia. Gdy masa zastygnie, zalać ciasto dwoma tężejącymi cytrynowymi galaretkami, rozpuszczonymi w 3,5 szklanki wrzącej wody. Odstawić na 3 godziny do lodówki.
Smacznego