Składniki potrzebne do przepisu: Migdałowiec
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas pieczenia: 15 min.
jak przyrządzić Migdałowiec ?
Na ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na kruche ciasto:
3 szkl. mąki z proszkiem 1,5 łyżeczki, 30 dag masła, 6 żółtek. Podzielić na 3 części.
Pozostałe białka podzielić w osobnych naczyniach po 2 i ubić na sztywno z dodatkiem 0,5 szkl.cukru.
Na blaszkę z pergaminem kolejno wyłożyć pierwszą część ciasta (rozwałkować) po czym na ciasto wyłożyć piankę ubitą z białek i na to posypane płatki migdałowe. Upiec na złoty kolor (około 15 min).
Pozostałe dwie części ciasta również tak samo upiec na złoto po 15 min.
Na krem: Miękkie masło zmiksować z masą krówkową.
Upieczone i ostudzone ciasto przełożyć masą.