Przepis na Migdałowiec

Składniki potrzebne do przepisu: Migdałowiec

  • >mąka pszenna 3 szkl.
  • żółtka jaj 6 szt.
  • masło 30 dag.
  • masło 3/4 kostki
  • migdały (płatki) 2 paczki
  • cukier 1,5 szkl.
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 1 godz.
    Czas pieczenia: 15 min.

     

    jak przyrządzić Migdałowiec ?

    Na ciasto: Wszystkie składniki zagnieść na kruche ciasto:

    3 szkl. mąki z proszkiem 1,5 łyżeczki, 30 dag masła, 6 żółtek. Podzielić na 3 części.

    Pozostałe białka podzielić w osobnych naczyniach po 2 i ubić na sztywno z dodatkiem 0,5 szkl.cukru.

    Na blaszkę z pergaminem kolejno wyłożyć pierwszą część ciasta (rozwałkować) po czym na ciasto wyłożyć piankę ubitą z białek i na to posypane płatki migdałowe. Upiec na złoty kolor (około 15 min).

    Pozostałe dwie części ciasta również tak samo upiec na złoto po 15 min.

    Na krem: Miękkie masło zmiksować z masą krówkową.

    Upieczone i ostudzone ciasto przełożyć masą.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556