Przepis na Murzynek z jabłkami i orzechami

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie

Krok 1: Przygotowanie formy

Najpierw rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż formę keksową papierem do pieczenia. Dzięki temu murzynek nie przyklei się do formy, co ułatwi jego wyjęcie.

Krok 2: Suche składniki

W dużej misce połącz mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj te składniki suche. To podstawa udanego murzynka.

Krok 3: Mokre składniki

W innej misce ubij jajka, dodaj jogurt, olej roślinny oraz ekstrakt waniliowy. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

Krok 4: Połączenie składników

Teraz czas połączyć składniki suche i mokre. Wlej powoli mokre składniki do misy z suchymi, ciągle mieszając. Dzięki temu ciasto będzie jednolite i puszyste.

Krok 5: Dodatek

Dodaj do ciasta pokrojone jabłka i posiekane orzechy włoskie. Delikatnie wymieszaj, aby składniki równomiernie się rozprowadziły.

Krok 6: Pieczenie

Gotowe ciasto wlej do przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 45-50 minut lub do suchego patyczka.

Podsumowanie

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553