Przepis na Orzeszki z masą orzechową

Składniki potrzebne do przepisu: Orzeszki z masą orzechową

  • mąka tortowa 3 szkl
  • >masło lub margaryna 25 dag
  • jajka 2 szt
  • cukier kryształ 1/2 szkl
  • soda 1/4 łyżki stołowej
  • ocet 1 łyżka
  • czekolada gorzka 1 tabliczka
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Orzeszki z masą orzechową ?

    Ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Mąkę, tłuszcz, żółtka i cukier zagnieść szybko, a gdy składniki się połączą dodać sodę, ocet i ubitą pianę. Wyrobić gładkie ciasto. Podłączyć palnik gazowy – średni – ustawić na nim formę – orzeszkownicę, rozgrzać ją. Z ciasta urywać małe kawałeczki i formować z nich kulki, wielkości gołębiego jaja. Kulki te, wkładać w formę, na stronie z wgłębieniem ( ja mam formę 9 otworami). Zamknąć górną część orzeszkownicy i piec z obu stron na złotobrązowy kolor. Po upieczeniu i ostudzeniu wyrównać brzegi połówek orzeszków, i napełniać je kremem. Napełnione połówki orzeszków składamy do siebie stroną z kremem , tworząc orzech. Na masę: zagotowujemy mleko i gotującym się mlekiem zalewamy przygotowane orzechy – włoskie, laskowe, lub w mieszance, – mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą pianę i partiami, stopniowo dodajemy do niej orzechy z mlekiem. Gotową masę nakładamy do orzeszków. Uwaga: masy tej wystarcza na podwójną porcję orzeszków – ja wykorzystuję ją do przełożenia wafli lub biszkoptu. .. A czekolada lub polewa czekoladowa potrzebne nam są do polania orzeszków , wtedy otrzymujemy orzechy w czekoladzie.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556