Przepis na Pączki Babci

Składniki potrzebne do przepisu: Pączki Babci

  • cukier puder 1 do posypania
  • sól 1 szczypta
  • >spirytus 1 kieliszek
  • cukier waniliowy 16 g
  • oliwa 5-6 łyżek
  • jajko 1 szt
  • żółtka 6 szt
  • mleko 1/2 L
  • cukier 10-15 dag
  • drożdże 10 dag
  • mąka 1 kg
  • >konfitura z róży 1 według uznania
  • >sok i skórka z cytryny 1 szt
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
    Czas przygotowania: 1 godz.

     

    jak przyrządzić Pączki Babci ?

    Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru, 20 dag mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, utłuczoną wanilię, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać az ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki i będzie odstawać od ręki, dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10-15 min, gdy zacznie rosnąć wyrobić.

    Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

    Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor, wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

    (Cukier puder do posypania lub lukier (pół szklanki cukru pudru rozprowadzić z 2-3 łyżkami gorącej wody))

    Smacznego

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556