Składniki potrzebne do przepisu: Rogaliki z marmoladą oryginalne
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
jak przyrządzić Rogaliki z marmoladą oryginalne ?
Wsypać mąkę do miski zrobić wgłębienie dodać łyżeczkę soli i dwa jajka. Drożdże pokruszyć w innej miseczce zasypać 2 łyżeczkami cukru i dodać 1/2 szklanki ciepłego mleka dobrze rozmieszać i dodać 3 łyżeczki mąki i zostawić żeby wyrosło.
Margarynę roztopić, a mleko podgrzać żeby było letnie. Jak drożdże wyrosną dodać do mąki i resztę mleka i mieszać, potem wyrabiać ręką, pod koniec dodać margarynę letnią, dalej wyrabiać aż ciasto będzie od ręki odstawać.
Ciasto skropić olejem żeby nie było suche i ciasto powinno być luźne, zostawić, żeby podwoiło swoją objętość. Rozwałkować, pokroić w 10cm pasy, z tych pasów pokroić na trójkąty, dać do każdego łyżeczkę marmolady i zawinąć w rogalika.
Rogalika namoczyć z góry w 2 roztrzepanych w miseczce jajkach i wsadzić do cukru i na blachę do pieczenia. Piec 30 min w temp. 180 st. Smacznego! 😉