Składniki potrzebne do przepisu: Rolada czekoladowa
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 30 min.
jak przyrządzić Rolada czekoladowa ?
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać żółtka, cukier.
Następnie dodać olej a na koniec mąkę z proszkiem i kakao – delikatnie wymieszać.
Wylać na dużą blaszkę.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto lekko ciepłe zwijamy w ściereczkę, odkładamy do całkowitego wystudzenia.
Ubijamy dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Ostudzony biszkopt rozwijamy, smarujemy dżemem truskawkowym, na wierzch rozsmarowanego dżemu kładziemy ubitą kremówkę.
Ciasto delikatnie zwijamy tworząc roladę.