Składniki potrzebne do przepisu: Sernik na zimno jak u babci
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
jak przyrządzić Sernik na zimno jak u babci ?
Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć, dodawać cukier puder i cukry waniliowe, ucierać. Następnie dodawać po 1 żółtku. Do mleka dodać żelatynę i stopniowo podgrzewać, aż do całkowitego jej rozpuszczenia, ale nie gotować. Lekko ostudzić i cienkim strumieniem wlewać do masy serowej (ser 2x zmielony). Z 5 białek ubić pianę i dodać do masy. Na koniec dodać aromat i ewentualnie rodzynki [jeśli ktoś lubi]. Wlać do tortownicy połowę masy, a do drugiej połowy dodać kakao, wymieszać i wylać na całkowicie już skrzepniętą masę białą. Galaretki rozpuścić (mogą być różne kolory) każdą w 1 szkl. wody{oczywiście najlepiej od tego zacząć, bo to trwa najdłużej:-)} i zostawić do prawie całkowitego stężenia. Krzepnące wylać na sernik (pierwsze jeden kolor, a po chwili drugi). Wstawić do lodówki na kilka godzin. SMACZNEGO!