Przepis na Tarta z białą czekoladą i kardamonem

Składniki potrzebne do przepisu: Tarta z białą czekoladą i kardamonem

  • mąka 150 g
  • sól szczypta
  • >zimne masło 75 g
  • >zimna woda dowolna
  • >nasiona kardamonu 8 torebek
  • >biała czekolada 350 g
  • >żelatyna spożywcza 2 listki
  • >wiórki białej czekolady do dekoracji
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 5godz. 5min.
    Czas przygotowania: 280 min.
    Czas pieczenia: 25 min.

     

    jak przyrządzić Tarta z białą czekoladą i kardamonem ?

    1. Okrągłą formę do pieczenia tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 22 cm i żłobkowanym brzegiem lekko nasmarować masłem. Mąkę oraz sól przesiać do miski robota kuchennego, dodać masło i zmiksować. Następnie przełożyć do dużej miski, dodać odrobinę zimnej wody i zagnieść ciasto. Przełożyć je na lekko posypany mąką blat, po czym rozwałkować na placek o średnicy większej o 8 cm od średnicy formy. Ostrożnie unieść placek, przełożyć do formy i docisnąć. Wyrównać brzegi i odciąć nadmiar ciasta, przesuwając wałkiem po brzegu formy. Przykryć ciasto pergaminem, obciążyć suchymi ziarnami fasoli i wstawić do lodówki na 30 minut.

    2. Następnie wyjąć z lodówki i piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C. Usunąć ziarna fasoli oraz pergamin i piec jeszcze 10 minut. Zostawić do wystygnięcia.

    3. Ziarna kardamonu utrzeć w moździerzu na proszek i przełożyć do miski razem z czekoladą. Żelatynę przełożyć do żaroodpornej miski, zalać odrobiną zimnej wody i odstawić do namoczenia na 5 minut. Następnie umieścić miskę na rondelkiem z gotującą się na małym ogniu wodą i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. W tym czasie w innym rondlu rozgrzać śmietanę, doprowadzając niemal do wrzenia, po czym zalać nią czekoladę i mieszać trzepaczką, póki czekolada się nie stopi. Dodać żelatynę i mieszać, aż powstanie gładka masa. Schłodzić, przelać na gotowy spód i wstawić tartę do lodówki na 3 godziny.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556