Składniki potrzebne do przepisu: Tarta z białą czekoladą i kardamonem
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 5godz. 5min.
Czas przygotowania: 280 min.
Czas pieczenia: 25 min.
jak przyrządzić Tarta z białą czekoladą i kardamonem ?
1. Okrągłą formę do pieczenia tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 22 cm i żłobkowanym brzegiem lekko nasmarować masłem. Mąkę oraz sól przesiać do miski robota kuchennego, dodać masło i zmiksować. Następnie przełożyć do dużej miski, dodać odrobinę zimnej wody i zagnieść ciasto. Przełożyć je na lekko posypany mąką blat, po czym rozwałkować na placek o średnicy większej o 8 cm od średnicy formy. Ostrożnie unieść placek, przełożyć do formy i docisnąć. Wyrównać brzegi i odciąć nadmiar ciasta, przesuwając wałkiem po brzegu formy. Przykryć ciasto pergaminem, obciążyć suchymi ziarnami fasoli i wstawić do lodówki na 30 minut.
2. Następnie wyjąć z lodówki i piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C. Usunąć ziarna fasoli oraz pergamin i piec jeszcze 10 minut. Zostawić do wystygnięcia.
3. Ziarna kardamonu utrzeć w moździerzu na proszek i przełożyć do miski razem z czekoladą. Żelatynę przełożyć do żaroodpornej miski, zalać odrobiną zimnej wody i odstawić do namoczenia na 5 minut. Następnie umieścić miskę na rondelkiem z gotującą się na małym ogniu wodą i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. W tym czasie w innym rondlu rozgrzać śmietanę, doprowadzając niemal do wrzenia, po czym zalać nią czekoladę i mieszać trzepaczką, póki czekolada się nie stopi. Dodać żelatynę i mieszać, aż powstanie gładka masa. Schłodzić, przelać na gotowy spód i wstawić tartę do lodówki na 3 godziny.