Składniki potrzebne do przepisu: Torcik jogurtowy z brzoskwiniami
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
jak przyrządzić Torcik jogurtowy z brzoskwiniami ?
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Dalej ubijając dodać 7 łyżek cukru, szczyptę soli, cukier waniliowy i żółtka – po jednym.
Obie maki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem.
Piec około 30 minut w temperaturze 175 st.C.
Po ostygnięciu odetnij wierzch placka, pokrusz.
Brzoskwinie lub morele wyjmij z zalewy i pokrój w kostkę.
Żelatynę namocz, a następnie rozpuść podgrzewając.
Jogurt utrzyj z reszta cukru, skórka otartą z jednej cytryny oraz sokiem z połowy lub całej cytryny, w zależności czy ktoś lubi mniej bardziej kwaśne.
Następnie połączyć jogurt z żelatyną.
Do masy, która będzie tężeć dodać uprzednio ubitą śmietanę oraz brzoskwinie.
Wylać masę na ostudzony biszkopt i posypać okruszkami ciasta.
Schłodzić.