Przepis na Torcik jogurtowy z brzoskwiniami

Składniki potrzebne do przepisu: Torcik jogurtowy z brzoskwiniami

  • jajka 3 szt
  • cukier 2/3 szk
  • cukier waniliowy 1 op
  • mąka pszenna 5 łyżek
  • mąka ziemniaczana 5 łyżek
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • >brzoskwinie lub morele w zalewie 40 dag
  • żelatyna 5-6 łyżeczek
  • jogurt naturalny 750 ml
  • sok z cytryny
  • >skórka otarta z cytryny
  • sól
  • śmietana kremówka 2/3 szklanki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
    Czas przygotowania: 75 min.

     

    jak przyrządzić Torcik jogurtowy z brzoskwiniami ?

    Żółtka oddzielić od białek.

    Białka ubić na sztywną pianę.

    Dalej ubijając dodać 7 łyżek cukru, szczyptę soli, cukier waniliowy i żółtka – po jednym.

    Obie maki wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną.

    Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem.

    Piec około 30 minut w temperaturze 175 st.C.

    Po ostygnięciu odetnij wierzch placka, pokrusz.

    Brzoskwinie lub morele wyjmij z zalewy i pokrój w kostkę.

    Żelatynę namocz, a następnie rozpuść podgrzewając.

    Jogurt utrzyj z reszta cukru, skórka otartą z jednej cytryny oraz sokiem z połowy lub całej cytryny, w zależności czy ktoś lubi mniej bardziej kwaśne.

    Następnie połączyć jogurt z żelatyną.

    Do masy, która będzie tężeć dodać uprzednio ubitą śmietanę oraz brzoskwinie.

    Wylać masę na ostudzony biszkopt i posypać okruszkami ciasta.

    Schłodzić.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556