Składniki potrzebne do przepisu: Tort Baileys z musem brzoskwiniowym
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
jak przyrządzić Tort Baileys z musem brzoskwiniowym ?
Jajka ubić z cukrami. Na masę przesiać obie mąki z proszkiem, wymieszać.
Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dół – i wylewamy na nią ciasto.
Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180’C – ja piekłam w 140’C.
Po upieczeniu wyjmujemy z formy, studzimy i przecinamy na dwa placki.
Dolny placek kładziemy na paterze i nakładamy obręcz z tortownicy.
Teraz robimy pierwszą część kremu baileys:
4 łyżeczki żelatyny moczymy w wodzie lekko ją mieszając (wody tylko tyle by zakryła żelatynę).
100 ml likieru podgrzewamy z 25 g cukru. Dodajemy żelatynę i dalej podgrzewamy ciągle mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Lekko studzimy.
Dodajemy 150 g jogurtu i mieszamy. Śmietankę kremówkę 300 ml ubijamy i dodajemy do kremu.
Wylewamy na dół ciasta i równamy powierzchnię. Wkładamy na 10 minut do zamrażalki.
Teraz przygotowujemy mus brzoskwiniowy:
Owoce miksujemy – 2 połówki odłóżcie do dekoracji. Żelatynę moczymy w wodzie.
Brzoskwinie podgrzewamy z sokiem z cytryny, dodajemy żelatynę i rozpuszczamy stale mieszając. Lekko studzimy.
Schłodzony ale nie zastygły mus brzoskwiniowy wylewamy na krem i mrozimy 10 minut.
Teraz przygotowujemy drugą część kremu baileys dokładnie tak samo jak pierwszą.
Wylewamy go na warstwę musu i schładzamy w lodówce aż stężeje. Ściągamy obręcz tortownicy.
Teraz ubijamy śmietankę kremówkę z zagęstnikiem. 2/3 posmarować tort, bok obsypać krokantem. Resztę śmietany wycisnąć na tort który wcześniej lekko polewamy 50 ml likieru – ja dodałam do niego troszkę żelatyny.
Odłożone brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy ozdobnie na środku tortu oraz w rozetki z bitej śmietany.