Przepis na Tort Baileys z musem brzoskwiniowym

Składniki potrzebne do przepisu: Tort Baileys z musem brzoskwiniowym

  • jajka 3 sztuki
  • cukier 15 dkg
  • cukier waniliowy z naturalną wanilią 2 łyżki
  • mąka 10 dkg
  • mąka ziemniaczana 5 dkg
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
    Czas przygotowania: 2 godz.

     

    jak przyrządzić Tort Baileys z musem brzoskwiniowym ?

    Jajka ubić z cukrami. Na masę przesiać obie mąki z proszkiem, wymieszać.

    Tortownicę o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dół – i wylewamy na nią ciasto.

    Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180’C – ja piekłam w 140’C.

    Po upieczeniu wyjmujemy z formy, studzimy i przecinamy na dwa placki.

    Dolny placek kładziemy na paterze i nakładamy obręcz z tortownicy.

    Teraz robimy pierwszą część kremu baileys:

    4 łyżeczki żelatyny moczymy w wodzie lekko ją mieszając (wody tylko tyle by zakryła żelatynę).

    100 ml likieru podgrzewamy z 25 g cukru. Dodajemy żelatynę i dalej podgrzewamy ciągle mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Lekko studzimy.

    Dodajemy 150 g jogurtu i mieszamy. Śmietankę kremówkę 300 ml ubijamy i dodajemy do kremu.

    Wylewamy na dół ciasta i równamy powierzchnię. Wkładamy na 10 minut do zamrażalki.

    Teraz przygotowujemy mus brzoskwiniowy:

    Owoce miksujemy – 2 połówki odłóżcie do dekoracji. Żelatynę moczymy w wodzie.

    Brzoskwinie podgrzewamy z sokiem z cytryny, dodajemy żelatynę i rozpuszczamy stale mieszając. Lekko studzimy.

    Schłodzony ale nie zastygły mus brzoskwiniowy wylewamy na krem i mrozimy 10 minut.

    Teraz przygotowujemy drugą część kremu baileys dokładnie tak samo jak pierwszą.

    Wylewamy go na warstwę musu i schładzamy w lodówce aż stężeje. Ściągamy obręcz tortownicy.

    Teraz ubijamy śmietankę kremówkę z zagęstnikiem. 2/3 posmarować tort, bok obsypać krokantem. Resztę śmietany wycisnąć na tort który wcześniej lekko polewamy 50 ml likieru – ja dodałam do niego troszkę żelatyny.

    Odłożone brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy ozdobnie na środku tortu oraz w rozetki z bitej śmietany.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22553