Przepis na Tort owocowy

Składniki potrzebne do przepisu: Tort owocowy

  • mąka pszenna 25 dkg
  • jajka 5 sztuk
  • cukier 20 dkg
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  •  

    Czas przygotowania przepisu:

    Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
    Czas przygotowania: 90 min.

     

    jak przyrządzić Tort owocowy ?

    Na biszkopt:
    utrzeć jajka z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, wlać ciasto. Piec 45-50 minut w temp. 180 stopni C. Wystudzić, przekroić na 3 płaty.

    Na krem:
    umyte truskawki obrać z szypułek, zmiksować. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody.

    Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywną pianę, żelatynę podgrzać, rozpuścić, śmietanę ubić i dodać zmiksowane truskawki, żółtka, żelatynę oraz pianę z białek, delikatnie wymieszać.

    Płaty ciasta nasączyć sokiem owocowym i przekładać masą truskawkową. Boki i wierzch tortu posmarować kremem i dowolnie udekorować.

    0/5 (0 Reviews)
    Default image
    admin
    Articles: 22556