Składniki potrzebne do przepisu: Tort owocowy
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
jak przyrządzić Tort owocowy ?
Na biszkopt:
utrzeć jajka z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, wlać ciasto. Piec 45-50 minut w temp. 180 stopni C. Wystudzić, przekroić na 3 płaty.
Na krem:
umyte truskawki obrać z szypułek, zmiksować. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody.
Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywną pianę, żelatynę podgrzać, rozpuścić, śmietanę ubić i dodać zmiksowane truskawki, żółtka, żelatynę oraz pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Płaty ciasta nasączyć sokiem owocowym i przekładać masą truskawkową. Boki i wierzch tortu posmarować kremem i dowolnie udekorować.