Składniki potrzebne do przepisu: Tort śmietankowo-budyniowy z dżemem i ananasami
Czas przygotowania przepisu:
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 20min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 20 min.
jak przyrządzić Tort śmietankowo-budyniowy z dżemem i ananasami ?
Biszkopty przeciąć na pół, mają być 4 krążki. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy sok z cytryny (aby krem nie był mdły), zagęszczamy żelatyną. Siedem plastrów ananasa odłożyć do ozdoby wierzchu, resztę pokroić w kostkę. Pierwszy krążek posmarować dżemem. Wyłożyć część kremu, ale nie za dużo, tak tylko żeby zakryć dżem. Drugi krążek nasączyć, wyłożyć ostudzony budyń, wymieszany z rodzynkami. Trzeci krążek również nasączyć ponczem. Wyłożyć część kremu oraz pokrojone ananasy, przykryć kremem. Czwarty, ostatni krążek też nasączyć, wierzch i boki tortu obsmarować resztą kremu. Boki obsypać wiórkami kokosu, a wierzch udekorować esami-floresami z rozpuszczonej gorzkiej czekolady (wystarczy 4-5 kostek), całość ozdobić odłożonymi ananasami z puszki. Plastry przekrawać wzdłuż na pół i z każdego utworzyć różyczkę.