Przepis: Pizzetki MM by Yvonne
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przyrządzić Pizzetki MM by Yvonne?
Składniki ciasta mieszamy ze sobą, podsypując mąki lub dolewając wody tak, aby wyszło ciasto, które da się wałkować (można wyrobić w maszynie do pieczenia chleba). Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm, wykrawamy z niego trójkąty, w każdym zawijamy (1 raz) najkrótszy bok. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki sosu łączymy ze sobą (do uzyskania jednolitej konsystencji). Tuńczyka osączamy z zalewy, ogórki, rzodkiewki i pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w paski. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwierć-plasterki. Cebulę kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy. Gdy ciasto nieco podrośnie, smarujemy każdy trójkąt sosem. Układamy na nim cebulę, tuńczyka, ogórki, paprykę, pieczarki, pomidory i rzodkiewki. Posypujemy przyprawą do pizzy i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, na 10 minut na dolny poziom, następnie przestawiamy na poziom górny i pieczemy przez kolejne 10 minut, smacznego!