Jak przygotować Bażant pieczony z tymiankiem?

Przepis: Bażant pieczony z tymiankiem

Ile porcji: 4

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.

Jak przygotowaćBażant pieczony z tymiankiem ?

Skruszałego bażanta opłukać, osuszyć, natrzeć solą i tymiankiem w środku i na zewnątrz.

Boczek pokroić w szerokie, cienkie plastry, obłożyć nimi tuszkę, owinąć bawełnianą nitką.

Olej rozgrzać w brytfannie, włożyć bażanta, obsmażyć ze wszystkich stron.

Następnie wlać 3 łyżki wody i wstawić do piekarnika.

Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180° C, często polewając sosem z pieczenia i w razie potrzeby

uzupełniając sos wrzącą wodą.

Z upieczonego bażanta usunąć nitkę, zdjąć plastry boczku. Tuszkę pokroić naporcje, ułożyć w całości na półmisku, przybrać gałązkami natki.

Podawać ze smażonymi ziemniakami i zieloną sałatą.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556