Przepis: Bażant pieczony z tymiankiem
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Jak przygotowaćBażant pieczony z tymiankiem ?
Skruszałego bażanta opłukać, osuszyć, natrzeć solą i tymiankiem w środku i na zewnątrz.
Boczek pokroić w szerokie, cienkie plastry, obłożyć nimi tuszkę, owinąć bawełnianą nitką.
Olej rozgrzać w brytfannie, włożyć bażanta, obsmażyć ze wszystkich stron.
Następnie wlać 3 łyżki wody i wstawić do piekarnika.
Piec ok. 1 godziny w temperaturze 180° C, często polewając sosem z pieczenia i w razie potrzeby
uzupełniając sos wrzącą wodą.
Z upieczonego bażanta usunąć nitkę, zdjąć plastry boczku. Tuszkę pokroić naporcje, ułożyć w całości na półmisku, przybrać gałązkami natki.
Podawać ze smażonymi ziemniakami i zieloną sałatą.