Jak przygotować Bigos staropolski?

Przepis: Bigos staropolski

Ile porcji: 11

Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni

Jak przygotowaćBigos staropolski ?

Poprzedniego dnia grzyby namoczyć a następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. Pokroić w cienkie paseczki. Śliwki również przygotować dzień wcześniej. Zalać ciepłą wodą, a następnego dnia pokroić w paseczki. Kapustę kiszoną gotować do miękkości, również kapustę biała poszatkować i ugotować. Jabłka zetrzeć na tarce i dodać do kapust, które razem mieszamy. Mięsa czy kiełbasę kroimy w drobną kostkę i wrzucić do kapusty. Grzyby razem z wodą wrzucić również do kapusty jak i śliwki z wodą. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Dodać do bigosu. Doprawić do smaku. Na koniec dolać wino. Gotować na niewielkim ogniu ok 40 min, bigos najlepiej smakuje po 3 dniach.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553