Przepis: Boczek z pieczarkami domowy
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.
Jak przygotowaćBoczek z pieczarkami domowy ?
Boczek jeśli jest wąski przekroić na pół by tworzył kształt otwartej książki. Czosnek rozgnieść z solą. Natrzeć boczek, oprószyć pieprzem i zwinąć w roladę. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 2-3 godz.
Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w pół plastry, odparować na patelni. Dodać masło i poddusić. Posolić. Dodać drobno pokrojoną cebulę i zieleninę. Wymieszać i doprawić do smaku.
Rozwinąć boczek i nałożyć przygotowany farsz. Ponownie zrolować. Obwiązać nicią albo spiąć wykałaczkami.
W garnku do pieczenia mięsa rozgrzać olej i obsmażyć boczkową roladę. Podlać wodą, oprószyć przyprawą kuchenną.
Dusić do miękkości, obracać uzupełniając wodę.
Wystudzić i pokroić w plastry.