Przepis: Ćwiartki kurczka marynowane
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 6godz. 20min.
Czas przygotowania: 6 godz.
Czas smażenia: 20 min.
Jak przygotowaćĆwiartki kurczka marynowane ?
Ćwiartki z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Następnie przekroić w zgięciu każdą ćwiartkę.
Oliwę wymieszać z przyprawą staropolską, sokiem z cytryny.
Włożyć kawałki mięsa, odstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, najlepiej na całą noc. Co pewien czas przekręcać kawałki mięsa w marynacie.
Płatki kukurydziane pokruszyć, wymieszać z bułką tartą.
Jajka roztrzepać widelcem.
Porcje kurczaka panierować w jajku, płatkach kukurydzianych.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.