Przepis: Domowy pasztet
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przygotowaćDomowy pasztet ?
Kurczaka ugotować z cebulą, warzywami i podgardlem. Wątróbkę i pieczarki podsmażyć, włożyć do mięsa i gotować 20 minut. Mięso wyjąć, oddzielić od kości. Bułki namoczyć w wywarze. Odcisnąć. Składniki zmielić 3 razy maszynką o drobnym sicie. Dodać jajka i przyprawy, dobrze wyrobić. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą. Masę włożyć do formy, wyrównać powierzchnię, na wierzchu ułożyć plasterki słoniny. Formę z pasztetem wstawić do naczynia z wodą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 2 godziny. Wyjąć z formy. Żelatynę rozpuścic w 3 łyżkach gorącej wody, zalać pasztet, smacznego!