Przepis: Faszerowany kabaczek
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 60 min.
Jak przygotowaćFaszerowany kabaczek ?
Kabaczka obieramy ze skórki, przecinamy i wydrążamy nasienniki. Powstałe „łódeczki” posypujemy jarzynką i pieprzem. Mięso mieszamy z ugotowanym ryżem i podsmażoną, drobno pokrojoną cebulką, doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, pieprzem i ewentualnie jeszcze jarzynką. Napełniamy farszem obie części kabaczka, brzegi spinamy wykałaczkami. W podgrzanej wodzie rozpuszczamy kostkę do mięs i przecier pomidorowy, dodajemy mąkę i zalewamy tym płynem naszego kabaczka. W trakcie pieczenia kabaczek puści jeszcze sok. Pieczemy pod przykryciem w temp. 180st. Do 30 min. Podajemy z dużą ilością sosu.