Przepis: Gąsienica
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przygotowaćGąsienica ?
Ziemniaki obrać, zalać gorącą wodą, posolić i gotować.
Do mięsa dodać bułkę tartą, mleko cebulę i jajko.
Doprawić do smaku i zarobić masę.
Na patelni rozgrzać olej.
Wilgotnymi dłońmi formować kuleczki z masy mięsnej, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano.
Marchew obrać, umyć i zetrzeć.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić marchew, lekko posłodzić i dusić ok. 5 minut.
Ugotowane ziemniaki odcedzić, utłuc.
Na talerz ułożyć ziemniaki, uklepać kulkę, zrobić wgłębienie i nakładać po kotleciku. W jedną kulkę wbić dwie wykałaczki i na wystające końce zawiesić oczy.
Na połówki podzielić wykałaczki i zrobić czułka z papryki. Ogórki podzielić i zrobić nogi.