Jak przygotować Kaczka pieczona – przepis rodziców?

Przepis: Kaczka pieczona – przepis rodziców

Ile porcji: 6

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

Jak przygotowaćKaczka pieczona – przepis rodziców ?

Z kaczki odcinamy pierwsze człony skrzydełek (końcówki) i szyjkę – przydadzą się one do sporządzania zupy lub czerniny.

Czosnek przepuszczamy prze praskę.

Mieszamy go z z solą i majerankiem i rozcieramy na pastę.

Nacieramy tuszkę z zewnątrz i wewnątrz pastą z soli, czosnku i majeranku.

Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i nakrywamy je kawałkiem gazy zmoczonym w wodzie z octem.

Obierzyny z jabłek wkładamy do jamy brzusznej kaczki.

Całą tuszkę smarujemy oliwą z oliwek lub olejem lnianym.

Układamy ją w brytfannie lub gęsiarce grzbietem do dołu i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika, aby szybko zrumienić powierzchnię tuszki.

Zrumienione mięso skrapiamy wodą, dopiekamy do miękkości – pamiętając by podczas pieczenia przynajmniej kilkakrotnie polać kaczkę wytworzonym sosem, a gdy sos wyparowuje, szybko uzupełnić go rosołem lub wywarem z warzyw.

Miękką kaczkę kroimy na 4- 6 porcji.

Kilka łyżek sosu, razem z wytopionym z kaczki tłuszczem wlewamy do płaskiego rondelka, układamy w nim połówki jabłek, oprószamy sola, cukrem, majerankiem i ogrzewamy pod przykryciem, aby zmiękły, lecz pilnujemy, aby się nie rozpadły.

Pokrojoną kaczkę układamy na półmisku, a obok niej układamy jabłka.

Podajemy z ziemniakami z wody, lub z zapiekanymi ziemniakami.

Z powodzeniem kaczkę możemy podać do klusek śląskich, krokietów ziemniaczanych, czy pyz bez nadzienia.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22553