Przepis: Kaczka pieczona – przepis rodziców
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Jak przygotowaćKaczka pieczona – przepis rodziców ?
Z kaczki odcinamy pierwsze człony skrzydełek (końcówki) i szyjkę – przydadzą się one do sporządzania zupy lub czerniny.
Czosnek przepuszczamy prze praskę.
Mieszamy go z z solą i majerankiem i rozcieramy na pastę.
Nacieramy tuszkę z zewnątrz i wewnątrz pastą z soli, czosnku i majeranku.
Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i nakrywamy je kawałkiem gazy zmoczonym w wodzie z octem.
Obierzyny z jabłek wkładamy do jamy brzusznej kaczki.
Całą tuszkę smarujemy oliwą z oliwek lub olejem lnianym.
Układamy ją w brytfannie lub gęsiarce grzbietem do dołu i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika, aby szybko zrumienić powierzchnię tuszki.
Zrumienione mięso skrapiamy wodą, dopiekamy do miękkości – pamiętając by podczas pieczenia przynajmniej kilkakrotnie polać kaczkę wytworzonym sosem, a gdy sos wyparowuje, szybko uzupełnić go rosołem lub wywarem z warzyw.
Miękką kaczkę kroimy na 4- 6 porcji.
Kilka łyżek sosu, razem z wytopionym z kaczki tłuszczem wlewamy do płaskiego rondelka, układamy w nim połówki jabłek, oprószamy sola, cukrem, majerankiem i ogrzewamy pod przykryciem, aby zmiękły, lecz pilnujemy, aby się nie rozpadły.
Pokrojoną kaczkę układamy na półmisku, a obok niej układamy jabłka.
Podajemy z ziemniakami z wody, lub z zapiekanymi ziemniakami.
Z powodzeniem kaczkę możemy podać do klusek śląskich, krokietów ziemniaczanych, czy pyz bez nadzienia.