Przepis: Galaretka z nóżek wieprzowych
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Galaretka z nóżek wieprzowych?
Włoszczyznę oczyścić, umyć i pokroić na kawałki. Nóżki i golonkę umyć, zalać wodą i moczyć przez godzinę. Następnie przełożyć do garnka, zlać 2 litrami wody, zagotować i odlać.
Zalać ponownie wodą, dodać włoszczyznę, listek laurowy, ziarna pieprzu, ziela angielskiego i gotować na wolnym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Wyjąć mięso i marchewkę, osączyć.
Wywar odcedzić przez sito. Mięso oddzielić od kości, skóry i pokroić na małe kawałki. Marchew pokroić w kostkę i z mięsem ponownie włożyć do wywaru.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, listki natki pietruszki, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, mieszać i ostudzić. Małe salaterki napełnić galaretką z nóżek. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.