Jak przyrządzić Golonka gotowana?

Przepis: Golonka gotowana

Ile porcji: 1

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Jak przyrządzić Golonka gotowana?

Golonkę oczyścić (jeśli jest sierść, opalić) i umyć dokładnie w ciepłej wodzie, włożyć do wrzącej wody, dodać soli, oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę z cebulą, przyprawy i gotować powoli do zupełnej miękkości, tak aby błony i ścięgna dobrze rozluźniły się, a skórka była bardzo miękka. Podawać golonkę gorącą, wyjętą wprost z wywaru, na półmisku lub talerzyku. Najbardziej odpowiednim dodatkiem do golonki jest puree z grochu, podane w salaterce, i tarty chrzan ze śmietaną i cytryną. Możemy także podać z ugotowanymi ziemniakami z wody i ogórkami kiszonymi lub ostrą” ćwikłą. Czas gotowania golonki od 1 1/2 do 2 godzin. Przepis pochodzi z książki „nastolatki gotują” autorstwa pani sabiny witkowskiej.