Jak przyrządzić Kotlet ognisty?

Przepis: Kotlet ognisty

Ile porcji: 8

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.

Jak przyrządzić Kotlet ognisty?

Bułkę namoczyć w mleku. Cielęcinę opłukać, obrać z żyłek, podzielić na kawałki. Mięso i namoczoną, lekko odciśniętą bułkę przepuścić przez maszynkę, osolić, dodać pół stopione masło, żółtka, ubita pianę z białek, łyżeczkę siekanego koperku i starannie wyrobić ręką na pulchną masę.

Formować zwilżonymi w wodzie rękami 8 kawałków które panierować w mące, jajkach i tartej bułce. Mięso ostrożnie spłaszczyć i nadać mu kształt 1,5 cm grubych wydłużonych kotletów. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na niezbyt silnym ogniu na jasnozłoty kolor. Na końcu już po wyłożeniu kotletów układamy na talerz i dajemy na każdy kotlet kawałeczek masła.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556