Przepis: Kotlety mielone z papryką i porem
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Kotlety mielone z papryką i porem?
Paprykę i pora czyścimy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i wyciskamy. Wszystko dodajemy do mięsa i mieszamy całość z 1 jajkiem, śmietaną, chrzanem, musztardami i przyprawami (daję ok 1 płaską łyżeczkę soli, tyle samo pieprzu i dużo suszonego majeranku). Przygotowujemy 3 talerzyki. Do pierwszego wsypujemy mąkę, do drugiego bułkę tartą, w trzecim rozmącamy jajko z odrobiną mleka. Z masy mięsnej formujemy owalne kotlety, każdy obtaczamy najpierw dokładnie w mące, później delikatnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Kotlety smażymy z 2 stron w mocno rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Podajemy z dodatkiem świeżych surówek i ziemniaków.