Jak przyrządzić Lasagne domowa?

Przepis: Lasagne domowa

Ile porcji: 1

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Jak przyrządzić Lasagne domowa?

Czosnek siekamy drobno i krótko podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dokładamy obraną i posiekaną cebulę. Smażymy, aż się zeszkli. W tym czasie myjemy i obieramy pieczarki, które następnie kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię. W większym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso, które trochę podsmażamy. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, zioła oraz cebulę i pieczarki z patelni. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy na wolnym ogniu aż sos odparuje a mięso będzie całkiem gotowe. Przygotowujemy sos: masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy mąkę. Mieszamy całość dokładnie, aby się składniki połączyły. Smażymy około minutę, a następnie powoli dodajemy zimne mleko cały czas mieszając. Czekamy aż całość ponownie się zagotuje, cały czas mieszając, dodajemy połowę startego sera, sól, pieprz i odrobinę startej gałki muszkatołowej. Odstawiamy sos, aby nieco ostygł. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy pierwszą warstwę lazanii, na którą wykładamy część farszu (posypałam serem, polałam sosem beszamelowym), potem kolejna warstwa makaronu, farszu, sera i sosu. Ostatnia warstwa to płaty lazanii, kilka wiórków masła, ser i sos. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i zapiekamy ok. 30-40 minut.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556