Przepis: Lasagne z Kurczakiem i Warzywami
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Lasagne z Kurczakiem i Warzywami?
Cukinię pokroić i smażyć na rozgrzanej patelni. Po chwili można podlać ją wodą, i dusić pod przykryciem. Wówczas szybko zmięknie. Gotową cukinię zdejmujemy z patelni.
Pieczarki myjemy i kroimy na plasterki. Następnie smażymy je na 1 łyżce oliwy. Na koniec przyprawiamy Vegetą i również zdejmujemy z patelni.
Kurczaka kroimy na małe paseczki, obtaczamy w czerwonej przyprawie Delikat” i usmażymy na 2 łyżkach oliwy z oliwek.
Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i zaszklić na pozostałym oleju.
Brokuł podzielić na różyczki i ugotować najlepiej na parze!
Podsmażone wcześniej pieczarki, cukinię, kurczaka, cebulę, czosnek oraz ugotowanego brokuła dajemy na patelnię lub do garnka. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i połowę słoika sosu pomidorowego. Można zamiast sosu dać puszkę pomidorów, ale należy je najpierw zmiksować (dodajemy również połowę). Całość dusimy na małym ogniu przez około 15 min. Następnie dodajemy pół pęczka posiekanej bazylii, 2 łyżki śmietany oraz około 1 łyżeczki ostrej papryki. Doprawiamy Vegetą, odrobiną cukru i pieprzem wedle gustu.
Sosu beszamelowy: w
W garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i podsmażamy chwilę. Następnie cały czas mieszając wlewamy mleko. Gdy sos zacznie gęstnieć, zmniejszamy gaz, doprawiamy do smaku gałka muszkatołową, solą i pieprzem. Wsypujemy również ½ -1 paczki parmezanu i mieszamy wszystko dokładnie.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Na dnie układamy płaty lasagne -jeśli nie będą się całkowicie mieściły, można połamać brzegi. Następnie wykładamy 1/3 kurczaka z warzywami i polewamy to sosem beszamelowym. Posypać parmezanem i 1/4 pozostałej posiekanej bazylii. Całość powtarzamy kilka razy. Na górę ponownie ułożyć płaty, zalać pozostałym beszamelem, tak by wszystko było dokładnie przykryte. Jeśli zabraknie sosu, należy dolać odrobinę mleka i mieszając ponownie zagrzać. Następnie polewamy lasagne pozostałym sosem pomidorowym, posypujemy parmezanem i pozostałą bazylią oraz odrobiną tartego żółtego sera.
Piec w piekarniku rozgrzanym do około 180-200C przez 45 min.
Życzę Smacznego!!!
dodatkowe informacje
Najlepiej używać płatów lasagne, które nie wymagają gotowania. To oszczędza sporo czasu, którego i tak upłynie wiele w trakcie przygotowywania tej potrawy. W kuchni spędzimy około 2 godzin, a może troszkę dłużej. Jednakże już przy pierwszym kęsie okazuje się, że nasz trud został wynagrodzony, gdyż smak tej lasagne to czysta fantazja.