Przepis: Pasztet z gęsi lub kaczki
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Pasztet z gęsi lub kaczki?
Gęś lub kaczkę (może być w gorszym gatunku) pokrojoną na części, namoczone grzyby, włoszczyznę, cebulę, angielskie ziele i liść* laurowy zalać zimną wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu.
Gdy mięso będzie miękkie, dodać wątrobę oraz tłuszcz i gotować razem ok. 10 min.
Przecedzić wywar (odrzucając cebulę, liść laurowy i angielskie ziele) i namoczyć w nim czerstwą bułkę.
Mięso oddzielić od kości.
Wszystkie ugotowane składniki wraz z namoczoną bułką zemleć 2—3 razy w maszynce, dodać jaja, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Wyrobić dokładnie na jednolitą masę, rozprowadzając wywarem do uzyskania właściwej konsystencji.
Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką nałożyć masę, wyrównać ją i piec w nagrzanym piekarniku do zrumienienia brzegów i powierzchni.
Po przestygnięciu wyjąć z formy.