Przepis: Pieczeń rzymska na święta
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 100 min.
Jak przyrządzić Pieczeń rzymska na święta?
Podsmażone na tłuszczu części cebuli, ziemniaki i mięso przepuszczamy przez maszynkę. Do masy dodajemy jajka, musztardę, pozostałe przyprawy (z przewagą majeranku), posiekaną natkę pietruszki. Całość wyrabiamy i formujemy zgrabny, podłużny klops. Posmarowaną tłuszczem brytfannę wykładamy plasterkami boczku lub słoniny, kładziemy uformowany klops i wstawiamy na 40 min do gorącego, nagrzanego do temp. 200c piekarnika. Gdy mięso lekko się zrumieni, polewamy rosołem i pieczemy jeszcze przez 20 min. Zrumienioną pieczeń wyjmujemy na wygrzany półmisek, trzymamy w cieple. Sos spod pieczeni możemy doprawić niewielką ilością keczupu i śmietany. Pokrojoną na porcje pieczeń polewamy sosem, podajemy z ziemniakami i sezonową surówką.