Przepis: Pieczeń z karkówki
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Pieczeń z karkówki?
Mięso ułożyć w misce, obłożyć plastrami cebuli, zalać gorącą marynatą przygotowaną z podanych składników. Przykryć i odłożyć do lodówki na 24 godziny. Wyjąć z marynaty, wytrzeć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą. Rozgrzać smalec, obsmażyć na nim karkówkę z obu stron.
W małym naczyniu podgrzać oliwę, wymieszać z mielonym jałowcem, polać mięso i piec pod przykryciem około 80 minut w temperaturze 180 stopni C. Od czasu do czasu mięso skrapiać przecedzoną marynatą. Z oliwy i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym bulionem i zagotować mieszając. Gdy zgęstnieje dodać przetarty przez sito sos z rondla i powidła, wymieszać. Miękką pieczeń pokroić w plastry, ułożyć w żaroodpornym płytkim naczyniu, polać niewielką ilością sosu i na 5-8 minut wstawić do gorącego piekarnika.