Przepis: Pieczona rolada
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Pieczona rolada?
Uformować z kawałka wołowiny prostokątny płat grubości ok. 1,5 cm, delikatnie rozbić kuchennym młotkiem, posmarować musztardą. Wieprzowinę (najlepiej odrobinę tłustą) zemleć, dodać posiekaną cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku, farsz przyprawić do smaku i rozsmarować na musztardzie. Roladę ostrożnie zwinąć, uważając, aby nadzienie pozostało na środku mięsa, delikatnie ścisnąć, owijając nicią lub sznurkiem spożywczym. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć roladę z każdej strony, wstawić do piekarnika, piec ok. 90 min. w temp. 180 st. C, polewając wytwarzającym się sosem.