Przepis: Pieczone pierożki z mięsem
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Pieczone pierożki z mięsem?
Mąkę posiekać z masłem, dodać sól, jajko i siekać składniki nożem aż się połączą.
Następnie szybko zagnieść ciasto i przykryć, odstawić na pół godziny do lodówki.
Rodzynki zamoczyć w letniej przegotowanej wodzie, osączyć.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oleju.
Wołowinę pokroić w drobną kostkę, dodać do zarumienionej cebuli i smażyć na rumiano.
Dodać namoczone rodzynki, pół łyżeczki mielonej papryki i po pół łyżeczki kminku i soli.
Wymieszać, smażyć jeszcze 3 minuty.
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki. Nałożyć po łyżce nadzienia, brzegi ścisnąć.
Pierogi ułożyć na natłuszczonej olejem blasze, wierzch posmarować olejem, wstawić do piekarnika na 15 minut (180 stopni)