Przepis: Placek po cygańsku
Ile porcji: 3
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Placek po cygańsku?
Zetrzeć ziemniaki i cebule jak na placki ziemniaczane, dodać, mąkę, jajko,
sól, pieprz i dobrze wymieszać. Smażyć placki ziemniaczane o średnicy
20cm.
Pieczarki pokroić w grubsze plasterki i podsmażyć na 1,5 łyżki margaryny,
dodać cebulkę poszatkowaną w piórka, paprykę pokrojoną w paseczki i razem
dobrze podsmażyć. Zdjąć wszystko na talerz. Na tej samej patelni
podsmażyć na rumiano kiełbasę pokrojoną w okrągłe plasterki. Gdy kiełbaska
dobrze się przyrumieni dodać składniki wcześniej wyłożone na talerz. Razem
wymieszać, wlać w to 1 szkl. wody, wsypać do wszystkiego 1 sos cygański Knorr
i szybko wymieszać, krótko razem smażyć. W razie potrzeby doprawić
pieprzem.