Przepis: Polędwica w sosie sherry
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Jak przyrządzić Polędwica w sosie sherry?
Cebulę obrać i posiekać. Steki opłukać wodą i osuszyć. Rozgrzać olej na patelni, mięso smażyć 6-8 min na dużym ogniu z obydwu stron. Posypać solą i pieprzem. Steki zdjąć z patelni na ogrzany talerz, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Na czystej patelni rozgrzać masło, dodać szalotkę i zeszklić na małym ogniu. Podlać sherry i gotować przez chwilę. Dodać śmietanę i musztardę, wymieszać i gotować bez przykrycia na średnim ogniu, dopóki sos nie nabierze kremowej konsystencji. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cytryną. Oliwki pokroić na plasterki, dodać do sosu i podgrzać. Steki podawać polane sosem.