Przepis: Polędwiczki wieprzowe z jabłkiem w sosie szałwiowym
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 55min.
Czas przygotowania: 15 min.
Czas smażenia: 40 min.
Jak przyrządzić Polędwiczki wieprzowe z jabłkiem w sosie szałwiowym?
Do miski przesiać mąkę, słodką paprykę, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.
Mięso pokroić w plastry, delikatnie rozbić tłuczkiem i obtoczyć dokładnie w mące z przyprawami.
Rozgrzać olej na dużej patelni. Obsmażyć mięso 3 minuty z każdej strony na rumiano. Po tym czasie zdjąć mięso z patelni i przełożyć na talerz.
Na patelnię włożyć pokrojoną cebulę, pieczarki oraz pokrojone jabłko. Smażyć wszystko 4 minuty, aż do zbrązowienia.
Wlać sok jabłkowy, wsypać czosnek granulowany, szałwię, rozmaryn, tymianek, wlać śmietankę i delikatnie wymieszać. Dodać mięso na patelnię, doprowadzić całość do wrzenia i dusić pod przykryciem 15 minut, aż mięso będzie miękkie.