Przepis: Potrawka z cielęciny
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Jak przyrządzić Potrawka z cielęciny?
Dobrze schłodzone mięso kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry, każdy rozpłaszczamy w dłoniach i kroimy w paski o szerokości centymetra, bardzo dokładnie oprószamy mąką z przyprawami (żaden pasek mięsa nie powinien być pominięty). Na gorącym, tzw. Głębokim tłuszczu (w dużym rondlu) smażymy mięso, często mieszając, rumienimy ze wszystkich stron. Czas smażenia nie powinien przekroczyć 2-3 min. Potrawkę zestawiamy z ognia, zalewamy roztrzepaną śmietaną, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Dodajemy paprykę, dokładnie mieszamy i przez minutę trzymamy na niewielkim ogniu. Podajemy z kładzionymi kluskami lub z grubym, domowym makaronem i zieloną sałatą, skropioną cytryną.