Jak przyrządzić Potrawka z piersi kurczaka?

Przepis: Potrawka z piersi kurczaka

Ile porcji: 2

Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.

Jak przyrządzić Potrawka z piersi kurczaka?

Pierś umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, podsmażyć kawałki kurczaka. W między czasie wstawić wodę w garnku do gotowania (3 szkl.). Wrzucić kolejno ziele angielskie, liść laurowy, płaską łyżkę kucharku, szczyptę pieprzu. Marchew obrać, pokroić w talarki wrzucić do garnka wraz z pietruszką i porem, podgotować. Następnie wrzucić podsmażone kawałki kurczaka, dusić 15 – 20 min. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju na rumiany kolor. Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do cebuli, zrumienić. Cebulę wraz z czosnkiem wrzucić do garnka, dusić. Wszystkie korniszony pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na oleju. Kukurydzę odcedzić, wrzucić do korniszonów na patelnię. Smażyć ok. 10 min. Następnie ugotowany bulion wraz z zawartością przelać na patelnię. Wszystko dokładnie wymieszać, poddusić. Mąkę rozrobić z niewielką ilością wody, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać śmietanę, ponownie wymieszać. Wlać kilka łyżek bulionu z patelni, w celu zachartowania. Następnie połączyć zawiesinę wraz z sosem mięsno – warzywnym ciągle mieszając. Sos ma lekko zgęstnieć – w razie konieczności dolać trochę wody. Poddusić, doprawić do smaku wegetą w płynie. Pod koniec posypać koperkiem. Podawać z ryżem.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556