Przepis: Rolada cielęca z oscypkiem
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Jak przyrządzić Rolada cielęca z oscypkiem?
Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Naciąć nożem i oddzielić kości żebrowe od mostka. Mostek natrzeć solą oraz pieprzem, odstawić na 2 godz. do lodówki.
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Wymieszać z rodzynkami i startym na tarce oscypkiem, doprawić do smaku czosnkiem. Przygotowany farsz rozłożyć równomiernie na mięsie, zwinąć roladę. Obwiązać ją nicią, posmarować olejem, zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piec godzinę.
Pod koniec pieczenia rozwinąć folię, aby rolada się zrumieniła. Miękkie mięso wyjąć, pokroić. Podawać na zimno lub na ciepło.