Przepis: Rożki z ananasem i marchewką glazurowaną
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Rożki z ananasem i marchewką glazurowaną?
Piersi kurczaka podzielić na 10-12 kawałków.
Mięso bardzo lekko rozbijamy drewnianym tłuczkiem.
Oprószamy vegetą i papryczką chili. Plastry ananasa dzielimy (każdy na 3 części).
Na każdy plaster mięsa nakładamy 1/3 plastra ananasa, spinamy wykałaczką i smażymy na rozgrzanym oleju rumieniąc z obu stron, wlewamy na patelnię sok z puszki ananasów zmniejszamy ogień i dusimy mięso 8-10 minut by „doszło.
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Wrzucamy do wrzącej wody z solą i gotujemy 10-15 minut, przekładamy łyżką cedzakową do rondla z grubym dnem. Do marchewek dodajemy 200 ml wody, cukier i sok z cytryny, gotujemy na średnim ogniu przez 10 minut często potrząsając naczyniem.
Podajemy gorące.