Przepis: Schab nadziewany czereśniami
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia:
Czas przygotowania: 1 godz
Jak przyrządzić Schab nadziewany czereśniami?
Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować, lekko oprószyć solą i pieprzem.
Schab umyć, osuszyć, ponacinać pomiędzy kośćmi.
Nożem o wąskim ostrzu zrobić w środku schabu głębokie nacięcie.
Czereśnie powkładać w nacięcie i pomiędzy kości. Mięso związać nicią, oprószyć solą.
Odstawić na 30 min.
Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C.
Mięso i brytfannę wysmarować olejem.
Wstawić do piekarnika.
Piec 1 godz. 20 min.
Na ok. 15 min przed końcem pieczenia do brytfanny wsypać pozostałe czereśnie, wlać kilka łyżek wody.
Przed podaniem zdjąć nici, mięso wyłożyć na półmisek, pokroić na porcje, obłożyć czereśniami.