Jak przyrządzić Schab sztygarski?

Przepis: Schab sztygarski

Ile porcji: 10

Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.

Jak przyrządzić Schab sztygarski?

Mięso umyć. Poziomo w schabie wyciąć otwór, włożyć opłukaną kiełbasę, osznurować podobnie jak baleron, natrzeć solą i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Obsmażony schab wraz z połową tłuszczu włożyć do piekarnika, posypując przedtem papryką i pieprzem oraz kminkiem. W trakcie pieczenia podlewać wywarem. Na pozostawionej części tłuszczu przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, dodając pod koniec koncentrat pomidorowy i zdjąć z ognia. Upieczony schab ostrożnie pozbawić sznurka i pokroić w plastry o szerokości od 1 1/2—2 cm. Mięso ułożyć w ciepłym miejscu, aby nie wystygło. Do pozostałego z pieczenia sosu dodać przesmażoną cebulę wraz z koncentratem pomidorowym, zagotować, dodać niewielką ilość zawiesiny z mąki i wody oraz roztarty z solą czosnek. Ciągle mieszając, doprowadzić ponownie do zagotowania, po czym zaraz zdjąć z ognia i przyprawić do smaku solą. Schab układać obok dodatków na sosie, aby wyraźnie był widoczny jego przekrój.

0/5 (0 Reviews)
Default image
admin
Articles: 22556