Przepis: Schab w galarecie z śliwkami
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 50min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 50 min.
Jak przyrządzić Schab w galarecie z śliwkami?
Żelatynę namoczyć w 100 ml zimnej wody. Schab umyć, osuszyć. Oprószyć schab przyprawą, solą oraz pieprzem. Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Długim ostrym nożem w środku schabu zrobić dziurę. Umieścić w dziurze śliwki. Włożyć do rękawa do pieczenia i piec ok. 50 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni. Schab wyjąć, pozostawić do wystygnięcia.
Doprowadzić rosół do wrzenia, wyłączyć ogień. Rozpuścić żelatynę w rosole.
Zimny schab pokroić w plastry. W pojemniczki wlać po trochu żelatyny z rosołem, włożyć plaster schabu. Ponownie zalać rosołem schab.
Wstawić do lodówki do stężenia.