Przepis: Schab z morelowym oczkiem
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni 2godz.
Czas przygotowania: 1 dni
Czas gotowania: 2 godz.
Jak przyrządzić Schab z morelowym oczkiem?
Schab umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Długim, ostrym nożem zrobić po środku otwór wzdłuż schabu i w nacięcie wcisnąć morele. Schab natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Włożyć do pojemnika, zafoliować i wstawić na kilka godzin do lodówki. Potem owinąć w czystą ściereczkę kuchenną dość ściśle. Końcówki podwinąć pod spód i ułożyć w garnku na wkładce do gotowania na parze. Przykryć pokrywą i gotować na małym ogniu przez ok. 1 i 1/2 godziny. Po ugotowaniu schab pokroić w plastry.