Przepis: Schab zapiekany z włoszczyzną
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 40min.
Czas przygotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 90 min.
Jak przyrządzić Schab zapiekany z włoszczyzną?
Przygotować naczynie żaroodporne, można je nasmarować oliwą.
Schab pokroić na plastry i opłukać go, osuszyć, posypać solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
Ułożyć go w formie, w której będzie się piekł.
Włoszczyznę obrać, u mnie tacka włoszczyzny miała 2 marchewki, większy kawałek selera, kawałek pora, natkę pietruszki.
Marchew pokroić w plasterki, selera pokroić w kawałki, pora pokroić w paski. Schab obłożyć warzywami i posolić je lekko.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni i zapiec wszystko ok. 20 minut, następnie podlać szklanką wody i zapiekać do miękkości, pilnując, aby woda całkowicie nie odparowała.