Przepis: Schabowy Martynkowy
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Jak przyrządzić Schabowy Martynkowy?
Kotlet rozbijamy i przyprawiamy. Na środek kładziemy pocięty na plastry ser. Całość zawijamy (jak kopertę). Panierujemy w jajku i bułce tartej pomieszanej z mąką (proporcje: 1 bułka tarta : 1/3 mąka). Kotlet smażymy na oleju, tak aby był rumiany.
Na średnio rozgrzany olej wrzucamy „warzywa na patelnie”, solimy i przykrywamy pokrywką.
Z pomidora robimy „koszyczek” wykrawając jego wnętrze. do „koszyczka” wkładamy zrobioną wcześniej ulubioną sałatkę (ja zrobiłam z pomidora, ogórka i zielonej cebuli, dodałam tez trochę surowej marchewki, żeby wyglądało bardziej kolorowo. Dodatkowo koszyczek ozdobiłam rzodkiewką).
Usmażone kotlety kładę na listkach sałaty na talerzy, dodaje warzywa z patelni, układam „koszyczek” z pomidora, całość potrawy zdobię wg uznania 🙂
Potrawa łatwa i szybka w wykonaniu. Efektownie wyglądająca. Gorrrąco polecam 😀