Przepis: Shoarma drobiowa z sosem czosnkowym i frytkami
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 120 min.
Jak przyrządzić Shoarma drobiowa z sosem czosnkowym i frytkami?
Piersi umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Włożyć do miski, wlać odrobinę oleju. Potem dodać przyprawy w takiej ilości jakiej każdy lubi (octu winnego wystarczy kilka kropel). Odstawić do lodówki na godzinę. Cebulkę pokroić w piórka. Paprykę umyć, wysuszyć i pokroić w wąskie paski o długość 2cm.
Rozgrzać olej na patelni, wrzucić mięsko i dokładnie obsmażyć. Odstawić je na bok a na pozostałym oleju smażyć warzywa zaczynając od cebuli, jak się zeszkli dodajemy ząbek czosnku i na końcu paprykę. Gdy wszystko lekko zmięknie dodać mięso i chwilę podsmażyć.
Wykładamy na talerz obok frytek i polewamy sosem czosnkowym (jogurt+ posiekany czosnek+ zioła+ sól i pieprz).